SPECJAŁY Z WYSP KANARYJSKICH

Kuchnia kanaryjska

Kuchnię kanaryjską na tle innych regionalnych gastronomii hiszpańskich wyróżnia przede wszystkim jej egzotyka, gdyż wyspy są niespełna 200 km od Afryki, czyli znacznie bliżej niż do Europy.

Na wyspach panuje subtropikalny klimat. Słoneczna pogoda przez cały rok sprawia panują tu doskonałe warunki do uprawy owoców egzotycznych. Najważniejszym z nich są małe kanaryjskie banany. Na Wyspach Kanaryjskich rozróżnia się wiele ich gatunków, m.in. Williams, Johnson, Gruesa Palmera, Zenig, Gran Enano. Najwięcej bananowych plantacji znajduje się na wyspach La Palma i La Gomera, chociaż największymi producentami bananów eksportowanych na światowy rynek dostarczają producenci z Teneryfy. Ponad 90% bananów z Wysp Kanaryjskich trafia na eksport poza terytorium archipelagu.

Oprócz tego rośnie tam także papaja, mango, marakuja, awokado, kiwi, figa oraz ananas. Popularna w kanaryjskich restauracjach jest sałatka z awokado.

Na Kanarach w wielu miejscach rosną też pomidory różnorodnych kształtów i wielkości, jednak ich smak zdaniem wielu, jest gorszy niż np. polskie „malinówki”. Popularne są też uprawiane na wyspach bataty oraz słodkie bulwy pochrzyna (hiszp. ñame), najczęściej gotowane lub pieczone, zazwyczaj podawane w formie puree lub oblane karmelem.

Papas arrugadas con mojo picón – ziemniaki gotowane w łupinach w grubej soli podawane z sosami, których podstawą są czosnek, świeża oliwa i ocet, czyli mojo rojo (z pieprzem i papryką) lub mojo verde o smaku ziołowym

Ryby – bardzo popularne są sardynki, do tego stopnia, że co roku po zimie odbywa się święto na jej cześć.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 171099031_1115926998914771_8292648751421473029_n-1024x576.jpg
Foto: nakanarach.pl

Można tu spotkać także znacznie większe ryby np. doradę czy murenę o białym, zwartym, smacznym mięsie lub lokalną rybę o nazwie vieja, godny polecenia jest również grouper. Ryby najczęściej są grillowane z dodatkiem czosnku czy ziół, podawane z sosami mojo i papas arrugadas. Kanaryjskim przysmakiem jest też ośmiornica z grilla (pulpo ala plancha) oraz marynowana w occie i podana w formie sałatki (ensalada pulpo). Można też spróbować małży czy lapasów z grilla.

Rancho canario – jedna z najpopularniejszych zup na Kanarach, czyli smaczny i pożywny rosół z grubymi kluskami, z kawałkami mięsa i ziemniaków. Smaczne i syte są też zupy z Lanzarote: z kukurydzy z ciecierzycą i boczkiem – caldo de millo oraz potaje de alubias, czyli gęsta zupa fasolowo-grochowa.

Chorizo i jamón serrano – pikantna kiełbasa oraz szynka długo dojrzewająca. Kiełbasa chorizo ma swoją odmianę na Gran Canarii: chorizo de Teror, którą smaruje się chleb.

Sery – duży wybór lokalnych serów kanaryjskich np. miękki kozi queso tierno, dojrzały twardy queso curado lub queso de flor z mleka zakwaszanego kwiatami ostu. Almogrote z La Gomery to natomiast kozi ser przyprawiony czosnkiem, papryką chili i solą

Conejo en salmorejo – marynowane i duszone mięso z królika

Pimientos del padron – smażone zielone papryczki (pimientos) z grubą solą

Puchero – potrawa z wołowiny, słoniny, suchej kiełbaski (chorizo), groszku, kukurydzy i z warzywami sezonowymi.

Gofio – mąka uzyskana z prażonych ziaren zbóż (pszenicy, jęczmienia, żyta lub kukurydzy) używana na Wyspach Kanaryjskich zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych, można ją jeść na śniadanie jako dodatek do musli czy jogurtu, służy do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do deserów. Popularna na Kanarach jest zupa gofio escaldado, czyli bulion (mięsny lub rybny) wymieszany z gofio do konsystencji gęstego budyniu podawany z kawałkami cebuli. Z gofio można też zrobić naleśniki.

Ron miel – rum z miodem, słodki trunek do degustacji, ale podobno też pomaga podczas przeziębienia

Bienmesabe – bardzo słodki sos z mielonych migdałów, żółtek i miodu czasami z dodatkiem cukru lub słodkiego wina czy rumu. Najczęściej służy jako polewa do lodów z biszkoptem w kształcie tzw. kociego języka.

Jeśli macie swoją propozycję, co jeszcze dopisać do kanaryjskich specjałów to zapraszamy do kontaktu z naszą redakcją: nakanarachpl@gmail.com lub poprzez media społecznościowe.