Najsmaczniejsze pomarańcze na Wyspach Kanaryjskich są w sezonie… zimowym. Na przełomie marca i kwietnia kończy się tzw. sezon na te owoce, jednak w sklepach hiszpańskie pomarańcze można kupić przez cały rok i w dodatku są tanie. Można je też zbierać samemu na archipelagu.
Pomarańcza należy do najpopularniejszych owoców na świecie. Jest w nich duża zawartość witaminy C i zazwyczaj ma słodki smak. Nie tylko miazga jest do jedzenia, ale również skórka, która jest bogata w olejki eteryczne. Przygotowuje się z niej kandyzowane owoce, dżem, marmoladę.
Pomarańcze najpierw pojawiły się w Chinach, ale teraz uprawiane są w wielu innych krajach: Egipt; Maroko; Hiszpania; Chiny; Iran; USA; Pakistan; Irak; Włochy; Indie; Grecja; Cypr; Meksyk; Afryka Południowa; Abchazja; Sycylia.
Na Wyspach Kanaryjskich cytrusy dojrzewają zimą. Roślina ta nie toleruje mrozu i zmian temperatury, a kiedy waha się w granicach 8 ° Celsjusza, roślina zrzuca liście. Drzewo jest wrażliwe na zmiany wilgotności, dlatego trzeba ją utrzymywać w granicach 60–70%. Pomarańcze nie lubią zbyt wysokich temperatur i wilgoci, dlatego sadzenie ich w tropikach nie jest możliwe. Lubią ciepły klimat subtropikalny.
Okres dojrzewania od momentu kwitnienia do pełnego dojrzewania owoców trwa zazwyczaj długo – od 6 do 14 miesięcy. Dlatego pomarańcze mogą wisieć na gałęziach przez 2-3 miesiące bez przejrzałości. W niektórych krajach owoce cytrusowe dojrzewają 2 razy w sezonie.
W Hiszpanii cytrusy dojrzewają od grudnia do lipca. Na Wyspach Kanaryjskich najlepsze i najsłodsze pomarańcze są zawsze w pierwszym kwartale roku, czyli od stycznia do marca. Niektóre odmiany są sprowadzane na archipelag z pobliskiego Maroka. W północnej Afryce drzewa pomarańczowe owocują od listopada do marca.
Istnieje prawie 400 odmian pomarańczy, ale zaledwie 30 z nich jest uprawianych na skalę przemysłową.
- Walencja – to najlepsza odmiana pomarańczy, charakteryzująca się wysoką soczystością i bogatym smakiem. Skórka ma kolor żółto-zielony. To właśnie te owoce najczęściej znajdują się na półkach sklepowych. W Hiszpanii dojrzewają od marca do lipca.
- Washington Navel – to owoce duże i soczyste bez pestek. Skórka łatwo oddziela się od miąższu, plasterki są dobrze oddzielone. Można je spotkać w Egipcie, Turcji, Maroku, Grecji, Argentynie i Urugwaju.
- Selustiana – to soczysty owoc o bogatym słodkim smaku, który w Hiszpanii pojawia się od grudnia do kwietnia.
- Shamuti – to pachnące i soczyste owoce z jasnopomarańczowym miąższem, które rosną w Izraelu i Turcji.
- Washington Sanguine – to duże pomarańcze o soczystym miąższu i cierpkim smaku. Dojrzewają w Maroku od lutego do kwietnia.
- Mark Leith – to najbardziej soczysta i słodka odmiana. Dojrzewają w Maroku od marca do lipca.
Jeśli macie ochotę sami zebrać smakowite pomarańcze i mandarynki to warto odwiedzić jedyną plantację kawy w Europie, czyli Bodega Los Berrazales na północy Gran Canarii. Tam można znaleźć też drzewa cytrusowe i samemu zerwać owoce, aby zasmakować ich w różnych porach roku.
Foto: nakanarach.pl