„Mała Kuba” – właśnie tak jest powszechnie określana unikatowa atrakcja turystyczna zlokalizowana na Gran Canarii. Niedaleko miejscowości Agaete znajduje się jedyna w Europie plantacja kawy arabica. Tymczasem plantatorzy z Wysp Kanaryjskich chcą też uprawiać tutaj kakao na skalę przemysłową.
Na północy Gran Canarii można poznać proces suszenia ziaren i spróbować tej kawy oraz pysznych kanaryjskich serów.
Uprawę u podnóża góry Tamadaba założyła rodzina Lugo-Jorge 200 lat temu. Na powierzchni 1500 m2 rosną też pomarańcze (które są najsmaczniejsze od stycznia do marca), cytryny, mango, granaty i awokado.
Na plantacji nagrywano jeden z odcinków hiszpańskiego programu telewizyjnego „MasterChef”. Ukryte wśród drzew róże to wrażliwe rośliny – jako pierwsze „powiadamiają” plantatorów o tym, że roślinom może szkodzić niewłaściwa pogoda lub szkodnik upraw. Dodatkową atrakcją jest wino Los Berrazales, które zdobywa nagrody w konkursach i jest robione z kanaryjskich odmian winogron.
Na terenie plantacji jest też mała kaplica, w której okazjonalnie odbywają się msze, śluby i komunie.
Tymczasem kanaryjski Instytut Badań Rolniczych (ICIA) opracowuje projekt analizy potencjału upraw kakao i kawy na archipelagu w oparciu o ich obecną sytuację. Inicjatywa „badań partycypacyjnych” współpracuje bezpośrednio z lokalnymi producentami, aby przyspieszyć ich integrację z sektorem pierwotnym. Zostało to ogłoszone przez ministra rolnictwa, hodowli, rybołówstwa i suwerenności żywnościowej rządu Wysp Kanaryjskich, Narvaya Quintero, oraz przewodniczącą ICIA, Janirę Gutiérrez, którzy wraz z kilkoma naukowcami odwiedzili jedną z działek utworzonych na potrzeby tego badania w Valle de Guerra (Teneryfa).
Historia uprawy kawy i kakao na tym archipelagu sięga XVIII i XIX wieku i jest to silnie powiązane z Ameryką.
W tym przypadku trzeba skalkulować, czy kakao i kawa mogą być dochodowymi uprawami, dlatego nieodzowne jest „scharakteryzowanie i zidentyfikowanie odmian obecnie występujących na archipelagu” – informuje dyrektor ICIA. Badania obejmują analizę genetyczną, zachowania agronomiczne roślin, ich powiązania z innymi uprawami oraz ocenę jakości produkcji. W większości krajów tropikalnych uprawa kakao i kawy często łączy się z innymi gatunkami, na przykład bananami lub winogronami, które zapewniają cień.
„Na Wyspach Kanaryjskich nie występują choroby i szkodniki typowe dla innych obszarów produkcyjnych, takich jak Afryka czy Ameryka Łacińska” – podsumowuje Gutiérrez. Dodatkowo, zaznaczyła, na farmie w Valle de Guerra znajduje się łącznie około 150 roślin rozmieszczonych między El Hierro, Teneryfą i Gran Canarią.
Projekt znajduje się w „bardzo wstępnym etapie”, jak wyjaśnił badacz i agronom Alfonso Morena Teruel. Jednak już wykazuje wiele obiecujących cech. Na przykład kakao „rośnie zwykle tylko na maksymalnie 20 stopniach na północ i południe od równika”, a Wyspy Kanaryjskie leżą na 28 szerokości geograficznej północnej. Pomimo tego adaptacja tej rośliny wydaje się możliwa, o czym świadczy sukces dwóch drzew rosnących na jednej z najmniejszych wysp archipelagu El Hierro (zarazem z bardziej wilgotnym umiarkowanym klimatem), gdzie rozpoczęto tę inicjatywę.
Drzewa potrzebują około trzech lat, aby wydać owoce i dziesięciu lat, aby osiągnąć maksymalny plon.
Fot. nakanarach.pl