HISZPANIA/WYSPY KANARYJSKIE: Dla Hiszpanów święta wielkanocne to jedno z najważniejszych wydarzeń w ciągu roku. Zwyczaje i potrawy świąteczne w tym kraju nieco różnią się jednak od tych, znanych w Polsce. Ale za sprawą grupy Polaków na Teneryfie w tym roku będzie tradycyjne święcenie pokarmów w jednym z tamtejszych kościołów, co nie jest znane w Hiszpanii.
Na Wyspach Kanaryjskich obchody Wielkanocy zaczęły się już od Niedzieli Palmowej i spektakularnych procesji w Wielki Piątek, który jest dniem wolnym w Hiszpanii, kiedy to członkowie bractw ubrani w historyczne stroje niosą wielkie platformy z figurami Matki Boskiej, Jezusa albo świętych. Bractwa pokutne niosą duże „paso”, czyli scenę przedstawiającą Chrystusa na oślicy, (po hiszpańsku „borrica”), stąd nazwa jednej z najpopularniejszych procesji – „Borriquita”. Temu wydarzeniu towarzyszą pokutnicy, nazywani capirotes. Tradycja wywodzi się z XVI wieku i są przede wszystkim związane z żałobą oraz pokutą. Na ulicach można spotkać kobiety ubrane na czarno oraz kołatki, duże bębny, które nazywane są bębnami męczeństwa.
Na Wyspach Kanaryjskich najwięcej wiernych gromadzą wydarzenia Wielkiego Tygodnia m.in. na Teneryfie (w La Orotavie) i Gran Canarii między innymi w Las Palmas, Firgas, Santa Maria de Guia, Teror, Vecindario i Agaete. Mieszkanki Las Palmas przychodzą na procesję odbywającą się w historycznej dzielnicy La Vegueta okryte tradycyjnymi narzutami. W procesjach uczestniczą ubrani na czarno przedstawiciele władz miasta i wyspy oraz kompania honorowa wojska. Ulicami niesione lub wiezione są ogromne ołtarze z zabytkowymi świętymi figurami.
Według tradycji w Wielki Piątek w Adeje na południu Teneryfy mieszkańcy przebierają się w stroje z epoki Jezusa i wychodzą na ulice, gdzie odgrywane są sceny z Męki Pańskiej. Drogi Krzyżowe odbywają się także w miejscowościach Los Realejos, La Victoria de Acentejo, Guimar, Garachico, La Orotava, Santa Cruz de Tenerife, Granadilla de Abona, La Guancha, Los Silos.

Święta wielkanocne w Hiszpanii wyglądają inaczej niż w Polsce. Nie jest tu znane święcenie pokarmów. W tym roku mieszkańcy Kanarów mogą poznać ten polski zwyczaj. W Wielką Sobotę, 19 kwietnia 2025 roku, uroczystość i święcenie pokarmów rozpocznie się o godz. 11 w kościele Parafii Nuestra Señora del Carmen w Los Cristianos na południu Teneryfy. Na początku kwietnia br. odbyły się tu także w języku polskim: spowiedź, droga krzyżowa i msza dla naszych rodaków. W tym kraju nie maluje się też pisanek na święta wielkanocne, ani nie oblewa się nikogo wodą podczas Śmigusa-Dyngusa, który tutaj nie jest dniem wolnym.
Na Wielkanoc Hiszpanie podają także hornazo, czyli ciasto drożdżowe z jajkiem, serwowane na dwa sposoby: w formie wytrawnej (nadziewane chorizo lub wołowiną) lub na słodko (z nadzieniem migdałowym). Ten zwyczaj wywodzi się z XV wieku, gdy rodzice dawali dzieciom słodkie chlebki w zabawnych formach. Obecnie jajka na twardo zazwyczaj zastępuje się słodkimi jajkami z niespodzianką w środku.
Popularna w Polsce biała kiełbasa jest dostępna w niektórych hiszpańskich sklepach, ale nie jest traktowana jako danie na wielkanocny stół.
Hiszpanie nie jedzą pączków w „tłusty czwartek”, lecz dopiero na Wielkanoc. Słodkości nazywają się buñuelos, czyli małe pączki wypełnione kremem waniliowym.
Innym przysmakiem świątecznym jest Torrija, czyli kromki czerstwego chleba, maczane w mleku, z jajkiem i cukrem, oraz obsmażone na głębokim tłuszczu. Czasem podawane są z miodem, polewą czekoladową, posypane cukrem z cynamonem albo polane winem.
Głównym daniem podawanym podczas Wielkanocy jest Potaje de garbanzos, czyli bezmięsny gulasz z ciecierzycy. Jest robiony na kilka sposobów np. z dorszem, szpinakiem lub dynią.
Na stole nie może też zabraknąć Arroz con leche (ryż z mlekiem) i Leche frita, czyli gęstego budyniu z mleka, jajek i mąki kukurydzianej (np. popularna na Wyspach Kanaryjskich mąka o nazwie Gofio).
Foto: Archiwum Ayuntamiento de Adeje (Urząd Gminy w Adeje)