WYSPY KANARYJSKIE: Na wielu ulicach rajskiego archipelagu można na przełomie wiosny i lata spotkać wysokie drzewa z charakterystycznymi czerwonymi kulkami. Okazuje się, że jest to pieprz czerwony, który nadaje się do spożycia.
Powiedzenie „uciekać, gdzie pieprz rośnie” oznacza, że ktoś chce się oddalić jak najdalej od danej osoby lub miejsca. To wyrażenie jest germanizmem, pochodzącym z języka niemieckiego (Wo der Pfeffer wächst) i może mieć zastosowanie do osób, które chcą uciec np… od chłodnej, deszczowej pogody. Alternatywą mogą być oddalone od naszego kraju o prawie 4 tys. km Wyspy Kanaryjskie, które leżą niespełna 200 km od afrykańskiego Maroka. Wiosną na archipelagu są temperatury, czasem przekraczające 30 stopni Celsjusza i dużo słońca. Jednak tam uwagę turystów niemal na każdym kroku przykuwają drzewa z charakterystycznymi czerwonymi kulkami, które właśnie wiosną dojrzewają.

Okazuje się, że jest to jadalny pieprz czerwony, zwany również różowym lub brazylijskim. Są to owoce drzewa pieprzowego (Schinus terebinthifolia), który jest masowo uprawiany głównie w Ameryce Południowej.

Roślina ta nie jest botanicznie spokrewniona z pieprzem czarnym, ponieważ pochodzi z rodziny sumaków. Pieprzem nazywana jest ze względu na zbliżony wygląd i smak owoców.
Pieprz czerwony ma delikatniejszy smak niż pieprz czarny i charakteryzuje się słodkawą nutą z odrobiną pikantności oraz aromatem przypominającym cytrusy lub terpentynę.
Jest bardziej wyrazisty i aromatyczny niż pieprz czarny i może być używany jako zamiennik pieprzu czarnego w potrawach. Idealnie nadaje się np. do mięs, ryb, sosów, marynat, a także do deserów. Ze względu na intensywny kolor, pieprz czerwony może być używany także do dekoracji potraw.
Pieprz czerwony ma właściwości zdrowotne. Jest bogaty w witaminę C, karotenoidy i przeciwutleniacze oraz może stymulować trawienie.
W przeszłości stosowany był miejscowo w leczeniu dny moczanowej, kiły, a także w przypadkach reumatyzmu. Tradycyjni uzdrowiciele z Amazonii używali czerwonego pieprzu od setek lat do leczenia infekcji skóry i tkanek miękkich. W nasionach znajdują się znaczące ilości antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w organizmie. Pieprz czerwony zawiera też związki, które hamują zdolność bakterii do produkcji osłabiających tkanki toksyn.
Foto: NaKanarach.pl

