EKSCYTUJĄCY POKAZ DRONÓW I NAJWIĘKSZA PAELLA

Imprezy

GRAN CANARIA/TENERYFA: Czeka nas weekend ze spektakularnymi wydarzeniami. Na Gran Canarii powstanie największa popularna hiszpańska potrawa paella, a na sąsiedniej Teneryfie niebo rozświetli spektakularny pokaz dronów.

Pokaz dronów odbędzie się 17 maja wokół stadionu miejskiego Francisco Peraza, powszechnie znanego jako La Manzanilla, i będzie widoczny z punktów widokowych w historycznym centrum miasta La Laguna.

Pierwotnie zaplanowane na grudzień ubiegłego roku wydarzenie zostało przełożone z powodu złych warunków pogodowych. Teraz zbiegło się z obchodami „Dnia Rodziny” w La Laguna, podczas którego w całym mieście odbędą się różne atrakcje, których kulminacją będzie ten wyjątkowy pokaz.

W pokazie weźmie udział 220 dronów wyposażonych w światła LED RGB, których choreografia będzie tworzyć oświetlone postacie na nocnym niebie. Wizualna narracja obejmie obrazy związane z La Laguną, UNESCO i Grupą Miast Światowego Dziedzictwa Hiszpanii (GCPHE), której La Laguna jest jedynym członkiem na Wyspach Kanaryjskich.

Spektakl ma rozpocząć się o godz. 21:30 w sobotę, a widzowie są zachęcani do udania się na Plaza de la Junta Suprema, Camino Largo lub Camino de Las Peras, aby uzyskać najlepsze widoki.

Ta zaawansowana technologicznie uroczystość została zaprojektowana z myślą o ochronie środowiska i wrażliwości społecznej. Pokaz nie generuje żadnych emisji CO₂ ani odpadów, a ponieważ jest cichy, nie powoduje zakłóceń hałasu dla ludzi ani zwierząt domowych.

Wydarzenie jest jednak uzależnione od warunków pogodowych. Lot drona zostanie zawieszony w przypadku deszczu, mgły lub wiatru przekraczającego 11 km/h. Operator może odwołać lub opóźnić pokaz, jeśli nie można zagwarantować bezpieczeństwa.

Wcześniej podobne pokazy zorganizowano na sąsiednich wyspach Gran Canarii i La Palmie.

ZOBACZ VIDEO:

Tymczasem na 18 maja zaplanowano coroczne wydarzenie w miejscowości El Tablero na południu Gran Canarii. Powstanie tam gigantyczna paella serwowana dla 5 tys. osób. Początek degustacji zaplanowano o godz. 14.

Foto: NaKanarach.pl

Ta potrawa pochodzi z hiszpańskiej Walencji. Jest przygotowywana w dużej, płaskiej patelni (paellera) i charakteryzuje się dodatkiem szafranu, który nadaje jej charakterystycznej, złocistej barwy i smaku. Paella może zawierać różne składniki, takie jak owoce morza, mięso, warzywa i specjalny gatunek ryżu.

Foto: Facebook/Ayuntamiento La Laguna, Youtube/NaKanarach.pl