ALARM ZDROWOTNY Z POWODU TRUSKAWEK

Więcej informacji

W truskawkach sprowadzanych z Maroka do całej Hiszpanii wykryto obecność wirusowego zapalenia wątroby typu A. Owoce są wycofywane z rynku, a władze sanitarne apelują, aby ich nie jeść.

Sprawę wykrył unijny system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF), który wydał ostrzeżenie dotyczące obecności niebezpiecznego wirusa w truskawkach z Maroka, który wykryto w punkcie wprowadzenia w Hiszpanii i przeznaczonych do dystrybucji w całym kraju, także na Wyspach Kanaryjskich, oddalonych prawie 1500 km od Półwyspu Iberyjskiego i niespełna 200 km od Maroka, dlatego owoce docierają do Hiszpanii głównie drogą morską.

Jak wynika z ostrzeżenia sanitarnego, ryzyko uznano za „poważne”, gdyż przekracza ono poziom „maksymalnej dopuszczalnej nieobecności/25g”. Substancja ta „stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego i mogła pojawić się w żywności w wyniku nawadniania upraw wodą ściekową”- poinformowało Stowarzyszenie Rolników Walencji (AVA-Asaja).

Organizacja wyraziła swoje „zaniepokojenie” i zażądała „pilnych działań” od rządu centralnego i Unii Europejskiej i wysłano pismo do ministra rolnictwa Luisa Planasa, wzywając go, aby „pilnie zwrócił się do rządu marokańskiego o wyjaśnienia i określił, jakie środki zamierza podjąć, aby zapobiec ponownemu wystąpieniu takich sytuacji”.

Ponadto Stowarzyszenie Rolników Walencji domaga się, aby rząd hiszpański „poinformował odpowiednie władze UE, że obecnie wszystkie truskawki z Maroka przechodzą szczegółową kontrolę i w przypadku wykrycia dalszych zagrożeń zdrowotnych w innych owocach i warzywach z krajów trzecich kontrole należy rozszerzyć na te produkty, ponieważ zdrowie konsumentów jest zagrożone.”

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wirusowe zapalenie wątroby typu A to zapalenie wątroby wywołane wirusem zapalenia wątroby typu A (HAV), które rozprzestrzenia się głównie w wyniku spożycia przez niezakażoną (i nieszczepioną) osobę wodę lub żywność skażoną odchodami osoby zakażonej. W rodzinach do zakażenia może dojść, jeśli ręce osoby odpowiedzialnej za gotowanie są brudne. Okres rozwoju choroby od momentu zakażenia wynosi zazwyczaj od 14 do 28 dni. Objawy wahają się od łagodnych do ciężkich i mogą obejmować gorączkę, złe samopoczucie, utratę apetytu, biegunkę, nudności, dyskomfort w jamie brzusznej, ciemne zabarwienie moczu i żółtaczkę (zażółcenie skóry i oczu). Zainfekowane osoby nie zawsze wykazują wszystkie te objawy, a jedynie niektóre z nich.

Choroba może być bardzo groźna dla człowieka, a śmiertelność z jej powodu wzrasta wraz z wiekiem. Zakażone dzieci poniżej szóstego roku życia zwykle nie odczuwają zauważalnych objawów, a tylko u 10% rozwija się żółtaczka.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A może czasami nawrócić, co oznacza, że ​​osoba, która właśnie wyzdrowiała, może zachorować ponownie w wyniku kolejnego ostrego epizodu.

Foto: Archiwum NaKanarach.pl