WYSPY KANARYJSKIE: Wielu turystów podczas wakacji zastanawia się często, jakich spróbować lokalnych potraw. Papas arrugadas con mojo zostało w 2024 roku oficjalnie uznane za najbardziej kultowe i kwintesencjonalne danie Wysp Kanaryjskich. Jednak w opinii niektórych Polaków w tym daniu może czegoś brakować.
Polski naród uwielbia ziemniaki w każdej postaci. Czy to jako polskie dania z popularnym schabowym (również jest znany na Kanarach), czy też jako placki ziemniaczane, babki, zapiekanki lub farsz do pierogów.
Na archipelagu kanaryjskim popularne są tzw. Papas Arugadas, podawane ku zaskoczeniu turystów bez… żadnego mięsa i surówek, stąd niektórzy mogą być zawiedzeni skromnością tej popularnej potrawy.
Według tegorocznego badania przeprowadzonego przez Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), ukochane danie kanaryjskie otrzymało aż prawie 75 procent głosów, co czyni je wyraźnym faworytem wśród kuchni kanaryjskiej.
Papas arrugadas, to małe pomarszczone ziemniaki uprawiane na archipelagu, zazwyczaj podawane z zielonym lub czerwonym sosem mojo (zielony i czerwony, z ostrą papryczką lub papryką zieloną, kolendrą, kminkiem, czosnkiem, kminkiem i solą himalajską), znacznie pokonały inne tradycyjne dania w badaniu. Na drugim miejscu znalazł się treściwy gulasz kanaryjski z 13,2% głosów, podczas gdy sancocho canario, czyli danie z soloną rybą, zajęło trzecie miejsce z 7,6%.
Przygotowanie potrawy jest bardzo szybkie i proste. To ugotowanie ziemniaków (nieobranych) w mocno osolonej wodzie i do tego przygotowanie charakterystycznych sosów: mojo verde (zielony) i mojo rojo (czerwony), co sprawiło, że danie stało się podstawą lokalnych stołów i symbolem bogatego dziedzictwa kulinarnego wyspy.
Podczas gdy gulasz kanaryjski z ciecierzycy pozostaje popularnym wyborem ze względu na swoje sycące i pożywne składniki, a sancocho canario niezmiennie zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem, to jednak papas arrugadas udowodniły, że są niekwestionowanym przedstawicielem gastronomii kanaryjskiej.
Badanie wskazało też na zmieniające się zwyczaje żywieniowe mieszkańców Wysp Kanaryjskich, którzy często należą do ludzi otyłych. Cenią oni tradycyjne smaki, a jednocześnie otwierają się na rozwijającą się kulturę hiszpańskiej przekąski zwanej tapas i nowe doświadczenia kulinarne w lokalnych restauracjach. To wyróżnienie potwierdza, że papas arrugadas nie są tylko przysmakiem lokalnym, ale także symbolem wyjątkowej kultury kulinarnej Wysp Kanaryjskich.
Foto: NaKanarach.pl