ZATRUCI SALMONELLĄ W SERZE

Aktualności Handel

LA PALMA: Departament Zdrowia La Palmy, działający przy Regionalnym Ministerstwie Zdrowia, prowadzi dochodzenie w sprawie zatrucia pokarmowego na tej niewielkiej kanaryjskiej wyspie.

Do szpitala trafiło 15 osób z klinicznymi objawami gorączki, wymiotów i biegunki – informuje regionalny departament w komunikacie prasowym.

Spośród nich 10 osób to dorośli, a 5 to dzieci. Dwie osoby zostały przyjęte do Hospital Universitario de La Palma, jedna dorosła i jedna nieletnia, mają łagodne objawy zatrucia i dobre rokowania w leczeniu.

Laboratorium Departamentu Zdrowia La Palmy, zgodnie z notatką, „powiadomiło 16 sierpnia 2024 roku o dodatnim wyniku na salmonellę w partii serów wyprodukowanych 5 sierpnia firmy Quesos Perera, dlatego zaleca się obywatelom, którzy mogą mieć produkt z tej partii w domu, aby go nie spożywali”.

Władze sanitarne poinformowały też, że „fabryka serów, która współpracowała przez cały ten proces z Dyrekcją Obszaru Zdrowia La Palmy, 14 sierpnia, jako środek zapobiegawczy, firma zaprzestała produkcji i wycofała swoje produkty z rynku”.

Dyrekcja Obszaru Zdrowia La Palmy nadal działa według protokołu sanitarnego i kontynuuje prowadzenie odpowiednich badań epidemiologicznych w celu monitorowania ewentualnych nowych przypadków toksykoinfekcji, które mogą być związane ze spożyciem produktów mlecznych z partii objętej skażeniem salmonellą.

Fot. Zdjęcie ilustracyjne