LA GOMERA: Wiele osób zastanawia się, co oryginalnego przywieźć z niewielkiej wyspy kanaryjskiej – La Gomery. Doskonałą pamiątką może być na przykład produkowany tylko tutaj miód palmowy. Od 10 lat działa też tu instytut, w którym każdy może zobaczyć jak powstaje ten nietypowy wyrób.
Centrum Miodu Casa de la Miel de Palma zarządzane przez władze wyspy świętuje w 2024 roku swoją pierwszą dekadę działalności, umacniając się jako ważny punkt, w którym można poznać i zgłębić jedną z najbardziej wyjątkowych tradycji wyspy La Gomera. Miód powstaje bez udziału pszczół. W rzeczywistości jest to skondensowany sok zbierany z wierzchołka palmy daktylowej. Znany jest pod nazwą guarapo.
Miód palmowy ma kolor ciemnego karmelu, a w smaku jest lekko dymny i daktylowy. Jest bardzo słodki, ale przy tym łagodny.
Od momentu otwarcia pod koniec 2014 r. Centrum Miodu odnotowuje stały wzrost liczby odwiedzających, co pokazuje jego rosnącą popularność i znaczenie wśród turystów. W ciągu tych 10 lat, do lipca 2024 r. centrum odwiedziło 28903 gości.
Palma Honey House, położony w miejscowości Alojera – gmina Vallehermoso – otwarte jest od środy do soboty w godzinach od 10:00 do 17:30. Oprócz wizyt indywidualnych Centrum organizuje zajęcia po wcześniejszej rezerwacji, które obejmują ścieżki edukacyjne po pobliskich gajach palmowych, interaktywne warsztaty i degustacje tradycyjnych produktów, takich jak miód palmowy, guarapo i gomerón.
Casa de la Miel de Palma uruchomiła niedawno swoją stronę internetową (www.casadelamieldepalma.es), aby ułatwić dostęp do informacji i usprawnienia rozpowszechniania swojej oferty dla turystów.