TENERYFA: Kolejne ograniczenia w używaniu wody na kanaryjskiej Teneryfie. Tym razem Dyrekcja Generalna Zdrowia Publicznego rządu Wysp Kanaryjskich ostrzega przed wysoką zawartością fluoru, co może być niebezpieczne zwłaszcza dla małych dzieci.
Pod badaniach jakości wody władze stolicy – Santa Cruz de Tenerife zalecają ograniczenie używania wody z kranu do picia i gotowania dla dzieci poniżej 8 roku życia. Alert obowiązuje w dzielnicach La Gallega, Llano del Moro i El Sobradillo na północy wyspy, którą także licznie odwiedzają turyści.
Rada Miasta Santa Cruz podała, że testy przeprowadzone przez Miejskie Przedsiębiorstwa Wodociągów i Zaopatrzenia w Wodę (Emmasa) wykazały wysoki poziom fluorków w wodzie dostarczanej przez kanał przesyłowy Los Dornajos-Baldíos. Według najnowszych badań stężenie fluoru wynosi od 1,7 do 2,1 miligrama na litr, co przekracza zalecany poziom wynoszący maksymalnie 1,5 mg/l.
Dlatego władze apelują o ograniczenie korzystania z wody z kranu do picia, gotowania i przygotowywania posiłków dla dzieci poniżej 8. roku życia. Jednocześnie informują, że dla dorosłych nie ma żadnego ryzyka związanego z używaniem tej wody.
Według ustaleń spółki Emmasa we współpracy z Radą Miasta Santa Cruz de Tenerife ograniczenie to ma obowiązywać tymczasowo, ale do czasu, gdy analizy przeprowadzone na wodzie dostarczanej do tych dzielnic wykażą, że nadaje się ona do spożycia przez małe dzieci.
Aby zapewnić mieszkańcom dostęp do czystej wody pitnej udostępniono dwa punkty dystrybucji. Mieszkańcy dzielnic na północy Teneryfy mogą korzystać z nich bez ograniczeń. Punkty dystrybucji są zlokalizowane przy zbiornikach wody La Jurada (C / El Bicácaro) i El Sobradillo (C / Baile del Vivo).
Firma wodociągowa Emmasa wyjaśnia, że przyczyna wysokiego poziomu fluorków jest bezpośrednio związana z sytuacją suszy na wyspie, gdzie już wiosną tego roku wprowadzono ograniczenia w niektórych gminach m.in. zakazano napełniania przydomowych basenów, mycia samochodów na terenie prywatnych posesji czy też ograniczenia w podlewaniu trawników. Po braku normatywnych opadów deszczu w zimie, wiośnie i lecie doszło do znacznego zmniejszenia dopływu wody przez kanały Araya i Rio Portezuelo oraz pogorszenie jakości wody dostarczanej przez kanał transferowy Los Dornajos-Baldíos, spowodowane włączeniem wody w zbiorniku Vergara doprowadziły do tej sytuacji.
Rada Miasta zapewnia, że problem zostanie rozwiązany wraz z zakończeniem prac nad budową kanalizacji Ofra-El Chorrillo. Ta inwestycja umożliwi transport odsolonej wody z centralnego obszaru do południowo-zachodniej części miasta, co pozwoli uniknąć problemów z zewnętrznymi źródłami zaopatrzenia.
Władze Santa Cruz de Tenerife zapewniają, że sytuacja jest monitorowana i podejmowane są wszelkie niezbędne kroki, aby jak najszybciej przywrócić pełną jakość wody pitnej dla wszystkich mieszkańców.
Turyści przybywający na Wyspy Kanaryjskie powinni pamiętać, że choć woda w kranach na całym archipelagu jest zdatna do picia, to jednak jej nadmierne spożycie może doprowadzić m.in. do kamicy nerkowej. Dlatego wielu mieszkańców stale kupuje wodę w butelkach, zazwyczaj 5 i 8 litrowych.
Poza tym w wodzie inna flora bakteryjna niż w Polsce, dlatego podczas pobytu w tym miejscu nie należy m.in. myć zębów, warzyw i owoców przed spożyciem pod bieżącą wodą z kranu, gdyż może to spowodować m.in. ostrą biegunkę i w konsekwencji poważne odwodnienie organizmu.
Smak wody z kranu na Wyspach Kanaryjskich jest nieco odmienny niż w Polsce, głównie z powodu skomplikowanego procesu jej pobierania z Oceanu Atlantyckiego i następnie odsalania oraz konieczności chloryzacji. Aby zapewnić bezpieczeństwo i wysoką jakość wody, proces odsalania jest połączony z dokładną destylacją, co wymaga dodawania minimalnych ilości chloru. Jest to konieczne, aby zminimalizować obecność bakterii w wodzie, która dociera do konsumenta.
Woda na archipelagu spełnia wymogi i normy Unii Europejskiej oraz jest zgodna z hiszpańskim prawem narodowym, co potwierdza przeprowadzanych każdego roku ponad 100 tys. testów na Kanarach.
Foto: NaKanarach.pl